14 Temmuz 2013 Pazar

Ramazan'ın Oruç'ları....









'Önemli olan suyun bize girmesi'


İzmir Müftüsünden bir garip oruç yorumu...

İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, sıcak yaz günlerinde denize girmenin orucu bozup bozmayacağı sorusuna esprili bir yanıt vererek, "Normal zamanlardaki gibi yüzmek risktir. Bizim suya girmemiz önemli d
eğil, önemli olan suyun bize girmesi. Su bize giriyorsa oruç bozulur" dedi.

İzmir İl Müftüsü Ramazan Muslu, Ramazan'ın oruç ayı ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan, yolculuk yapmayan her sağlıklı Müslüman'ın oruç tutmasının dinin bir emri olduğunu vurgulayarak, "Oruç sadece yemekten içmekten ya da cinsel arzu ve isteklerden uzak durmak değildir. Bunların yanı sıra bizim kemale ulaşmamız, daha olgun bir Müslüman olmamız için diğer azalarımıza da oruç tutturmamız gerekir. Elimize, gözümüze, ayaklarımıza da oruç tutturmaya çalışmamız, bizim Allah'a daha kısa sürede yakınlaşmamızı sağlar. Eli, gözü ayakları haramdan korumaya çalışmamız, takva üzerine bir hayat kurmamız lazım" dedi.

"HARAM LOKMA İLE BESLENEN BİR BEDEN ALLAH'A İBADETTEN ZEVK ALAMAZ"

Ramazan ayında yardımlaşmanın önemine değinen Muslu, iftarda sofraya fakir fukaranın oturtulması gerektiğini söyledi. Muslu, helal lokmanın önemine dikkat çekerek, "Helal lokma ile beslenebilmemiz için helal kazanç sahibi olmamız gerekir. Günümüzde ticari faaliyetler çok farklı alanlarda yapılıyor. Helal kazancın insanı manevi olarak yükselteceğini, Allah'a yakınlaştıracağını göz önünde bulundurmalarını, hatırlamalarını isteriz. Haram lokma ile beslenen bir beden Allah'a ibadetten zevk alamaz" diye konuştu.

İZMİR'DE RAKAMLARLA RAMAZAN

Muslu, İzmir'de 871 camide mukabele okunacağını, 38 camide hatimle teravih namazı kılınacağını, 14 camide Kuran ziyafeti gerçekleştirileceğini, Çiğli, Narlıdere ve Urla ilçelerinde mobil iftar çadırları kurulacağını, 112 camide sakalı şerif ziyareti yapılacağını, 77 caminin engelliler için hazırlandığını, 19 camide iftar verileceğini, 127 caminin Kadir Gecesi nedeniyle açık tutulacağını, Alo Fetva 190 hattının mesai saatleri içinde faaliyet göstereceğini anlattı.

"DENİZE GİRMEK ORUCU BOZAR MI?"

İzmir İl Müftüsü Ramazan Muslu, basın mensuplarının sorusu üzerine denize girmenin orucu bozup bozmayacağı konusunu esprili bir şekilde şöyle yanıtladı:
"Orucu bozan şeyler bellidir. Denize girmek, banyo yapmak eğer ağzımıza burnumuza su kaçıyorsa dikkat etmemiz gerekir. Kişinin kendisinden emin bir şekilde serinlemesinde sakınca yoktur. Normal zamanlardaki gibi yüzmek risktir. Bizim suya girmemiz önemli değil önemli olan suyun bize girmesi. Su bize giriyorsa oruç bozulur. Bu yıl Türkiye'de 16.5 saat oruç tutulacak. Bu yıl Ramazan, yaz aylarına geldi de serin aylara kaydıralım diyemeyiz. Tutmaya gayret etmeliyiz. Hasta olanlar olabilir. Buna doktor karar verecektir. Astım spreyi, burun, kulak damlası orucu bozar mı deniyor. Vücuda dışarıdan besleyici sıvı giriyorsa orucu bozar. İlaçsa etkilemez ama besleyici ise orucu bozar."


***
“Bu hepinizin a...sına girsin...” veya daha tam haliye, "Bu hepinizin anasının a...na girsin...” sözünden sonra :

Diyanet'e soru şöyle:

Bu göstericilerin analarının orucu bozulur mu, bozulmaz mı?
Bozulursa, günah kime ait olacak?




Bir çevik kuvvet polisi, olay bölgesinden ayrılırken göstericilere gaz tüfeğini göstererek “Bu hepinizin a...sına girsin...” veya daha tam haliyle, "Bu hepinizin anasının a...na girsin...” dileğinde bulunurken!

***


***

Çalışanların Oruç Tutma Oranı Yüzde 8 Düştü...

Bu yıl Ramazan ayında oruç tutan çalışan oranı yüzde 40'tan yüzde 32'ye düştü.

Beyoğlunun bir bölümü sahte oruçlu olmuş olması gereken "yeryüzü" iftarcılarını da hesaba katmalı....



Wall Street Journal Türkiye'nin, işyerlerine yemek hizmeti veren (catering) şirketlerinden edindiği bilgilere göre en fazla oruç tutulan bölge yüzde 37 ile Marmara bölgesi oldu. Ege bölgesinin oranı ise yüzde 20'de kaldı. İstanbul yüzde 40 ile en fazla oruç tutulan şehir oldu. İzmir'in payı ise yüzde 15'e yakın.

İç Anadolu'da oruç tutan çalışan oranı yüzde 35. Karadeniz'de yüz çalışanın 30'u oruç tuttu. Akdeniz, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu'daki oran da yüzde 30'larda kaldı.

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Bozdağ değişimin bu yıl geçen yıla oranla uzayan iftar saatlerine ve havanın daha sıcak olmasına bağlı olabileceğini ifade etti.

***

Dini tastamam Müslimlerden "İftar(ın kumanyasın) a Hücum!"


Bu tablolara İslami ülke ve topluluklarda rastlamak,onların inandıkları İslam ile doğrudan bağlantılıdır.

Çünkü her dinsel görüş, müminleri kültürel olarak biçimlendirir.

Bu bakımdan, bir çok temel noktada, etnik öğelerden çok, dinsel ayrımlar toplulukları şekillendirmektedir. Örneğin Müslüman Arapların gösterdiği bir dizi davranışı, Hristiyan Araplarda bulamayız.

***

Dini tastamam Müslim çocuklardan "İftar(ın kumanyasın) a Hücum!"


***

 Dini tastamam Yetişkin Müslimlerden "İftar(ın kumanyasın) a Hücum!"


***




***



Türkiye'nin ilk oruç kazası...

Müslim(e)ler Günaha Girdiler mi?

İmam akşam ezanını 4 dakika erken okuyunca belde sakinleri iftarını erken açtı.



Bursa'da orucu erken açanlar, birkaç dakika sonra başka camilerden ezan sesi duyunca büyük şok yaşadı. Hatasını kabul eden imam Azem Düzcan, "Dün çok yorulmuştum. Bitkin haldeydim. İlk defa böyle bir şey başıma geldi. 60 gün kefarete gerek yok. Bir gün kaza orucu tutulmalı" dedi. Sahil camisinin hoparlörlerinden akşam ezanı erken okununca vatandaşlar da iftarını erken açtı. Vatandaşlar caminin yolunu tutup hocaya durumu sorarken, cami imamı ise ezanı erken okuduğunu kabul ederek cemaatten özür diledi.

"GÜN İÇİNDE ÇOK YORULMUŞTUM, HATA YAPTIM"
Yaptığı yanlışlık ile ilgili açıklamada bulunan Sahil Camii İmamı Azem Düzcan, gün içerisinde çok yorulduklarını belirterek, "Sabahları burada çocuklara Kur'an-ı Kerim öğretmeye çalışıyoruz. Öğleden sonra ise mukabele derslerimiz var. Ezanı erken okuduğum gün çok bitkin bir haldeydim. Ezanı okuduktan sonra ben de yanlışımın farkına vardım ama yapacak bir şeyim yoktu. Yanlışlık ile bozulan oruç için kefaret gerekmez. Ramazan ayından sonra 1 gün kaza tutulması gerekir. İlk defa böyle bir şey başıma geldi" diyerek özür diledi.

İMAM ÇOK ACIKTI GALİBA
Havaların sıcak olmasından dolayı ezan okunduğu gibi saate bakmadan orucu açtıklarını belirten Küçükkumla halkı ise, "Herkes hata yapabilir. Hocamız da hata yapmıştır. Bunun için 1 gün kaza orucu tutarız" derken, bazıları ise ise konuya espri ile yaklaşarak, "Hoca çok açıkmış olmalı ki erken okumuş" dedi.

***


Zorla Gaz İçirilenler, Zorla Yemek Yedirilenler Yaşadı!

Soru: "Biber gazı orucu bozar mı?"

Yanıt: " Bozmaz. Kendi arzunla yutmuyorsun onu"



Rize’de bir televizyon kanalında ramazan nedeniyle düzenlenen programa çıkan emekli imam Necati Hutoğlu, “Taksim’de yenen biber gazı oruç bozar mı ?" şeklindeki soruyu, " Bozmaz. Kendi arzunla yutmuyorsun onu" diye cevapladı.

Rize'den uydudan yayın ya
pan Çay Televizyonu'nun Ramazan ayı dolayısıyla hazırladığı 'Sahura doğru' programına katılan ve yörede kendisine özgü üslubuyla tanınan emekli imam Necati Hutoğlu, izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Programda bir izleyicinin, “Taksim’de yenen biber gazı oruç bozar mı?" sorusu üzerine önce şaşırıp kısa süre duraklayan Hutoğlu, “Biber gazı orucu bozmaz. Kendi arzunla yutmuyorsun, kendiliğinden geliyor. O nedenle orucu bozmaz. Ama ağzını açıp içine çekeyim dersen o zaman bozar" diye yanıtladı.

Emekli imamın, “Orada oruçlunun ne işi var? Oruç tutanlar oraya gidiyor mu?" diye sorması üzerine de devreye giren sunucu Orhan Yazıcılar, “ Oruçlularda gidiyor tabii. Niye gitmesin? Eylem eylemdir" diye cevap verdi.

***


Sehven Dersen, Cezadan Yırttın!



Tasarı ile ilgili söz alan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kürsüde oruç kazası yaşadı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genel Kurul kürsüsünde oruçlu olduğunu unutup su içmek istedi.

Yılmaz, milletvekilerinin uyarısı üzerine ağzındaki suyu tabağ
a tükürdü. TBMM Genel Kurulu'nda 'darbe gerekçesi' olarak kabul edilen TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddesindeki değişikliği de içeren, Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tasarı' görüşmeleri başladı.

Tasarı ile ilgili söz alan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kürsüde oruç kazası yaşadı. Oruçlu olduğunu unutan Yılmaz, kürsüdeki içi su dolu bardağı ağzına götürdü. O sırada diğer milletvekillerinden gelen uyarı üzerine Yılmaz, ağzındaki suyu tabağa tükürdü.

***



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder