6 Eylül 2011 Salı

Çocuklara Kuran Kursu!









Kuran kurslarında yaş sınırı ihlali
Yaz Kuran kurslarında "İlköğretim 5. sınıfı bitirme" şartı aranmasına rağmen anaokulu yaşındaki çocuklar bile kurslara devam ediyor. Çoğunluğu ilköğretimin 3. ve 4. sınıfında olan öğrencilere altın ve bisiklet vaat ediliyor

Gürkan Akgüneş

Okulların kapanmasının ardından açılan yaz Kuran kursları, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın getirdiği kurallara uymadan faaliyet gösteriyor. Bir yanda tarikat ve cemaatlerin işlettiği kaçak Kuran kursları devam ederken, diğer yandan yasal olarak açılan cami kurslarının büyük bölümünde de yaş sınırına dikkat edilmiyor.

"İlköğretim 5. sınıfı bitirme" şartı aranmasına rağmen anaokulu yaşındaki çocuklar bile kurslara devam ediyor. Çoğunluğu ilköğretimin 3. ve 4. sınıfında olan öğrencilere kursu cazip kılmak için, altından bisiklete kadar çeşitli hediyeler vaat ediliyor.

Camilerde 24 Ağustos'a kadar üç dönem halinde sürecek olan yaz Kuran kurslarına katılacak öğrenciler için, "ilköğretim 5. sınıfı tamamlama" şartı aranıyor. Ancak, bu şarta uygun, eğitim veren Kuran kursu yok denecek kadar az. Hatta, kurslara gidenler arasında henüz okula başlamamış olan küçükler de bulunuyor.

Öğrencileri kurslara özendirmek için "Haydi çocuklar camiye" sloganları bulanan afişler kullanılıyor. Başarılı olacak öğrencilere verilecek hediyelerin de duyurusu yapılıyor.

Promosyonlu kurslar
Promosyonla öğrenci sayısını artırmaya çalışan camilerden biri, Güngören'deki Mehmet Akif Camii. Cami avlusunun dışa bakan duvarında, "Dev ekranda bilgisayarlı Kuran öğretimi" ile "Haydi çocuklar camiye" yazılı afişler bulunuyor.

Ayrıca, yaz Kuran kursuna katılacak öğrencilerden başarılı olanlara verilecek olan bilgisayardan bisiklete, CD çalardan cep telefonuna kadar çeşitli hediyeler de afişle duyuruluyor. Hediyelerin bazılarını geçen yıl dağıttıklarını, o nedenle hepsini veremeyeceklerini belirten kurs yetkilileri, "Kursun başladığını anlatmak için afişi koyduk. Kursa ilgi oldukça fazla. Yaklaşık 600 öğrencimiz var" dedi.

Ümraniye Çekmeköy'deki Refah Camii de "hadis", "dualar ve Kuran'ı güzel okuma" ile "dini bilgiler" dallarında ilk üç dereceye gören her öğrenciye, sırasıyla bisiklet, çeyrek altın ve eşofman takımı-spor ayakkabısı hediye ediyor.

Yine Çekmeköy'deki yaz Kuran kursunun ödülleri, birinciye büyük, ikinciye yarım, üçüncüye çeyrek altın. Ayrıca kapanış programına katılan her öğrenciye de kol saati hediye edileceği, caminin girişinde duyuruluyor.


İşte Diyanet'in belgesi

Yaz Kuran kurslarına gidecek öğrenciler için "ilköğretim 5. sınıfını tamamlama" şartı, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran Kursları ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği'nin 32. maddesinde şöyle yer alıyor: "Tatilde ilköğretimin 5'inci sınıfını tamamlayan öğrenciler için kanuni temsilcilerinin talebine bağlı olarak, Kur'an-ı Kerim'i ve mealini öğrenebilmeleri ve dini bilgilerini geliştirebilmeleri amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetiminde kurslar açılır. Kursların süresi iki ayı ve haftada beş günü aşamaz."

Diyanet tarafından kursların başladığı dönem öncesi müftülüklere gönderilen "Yaz Kuran Kurslarında Uygulama Esasları" başlıklı yazıda da kursa katılacak öğrencilerden ilköğretim 5. sınıfını tamamlamış olduklarını gösteren belge istenmesi konusunda uyarıda bulunuluyor.


5. sınıfı bitirme şartına uyan yok

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenlemesine göre, kursa katılacak öğrencilere "ilköğretim 5. sınıfını tamamlamış olduklarını gösteren belge" şartı getirilmesine rağmen, camilerin büyük çoğunluğunda bu kurala uyulmuyor. Örneğin Ümraniye Çekmeköy'deki Refah Camii Kuran kursuna, anaokulu öğrencileri ile ilköğretim 1 ile 5. sınıf arasında bulunan birçok çocuk devam ediyor. Ümraniye Çekmeköy Adem Yavuz Mahallesi'ndeki Hasan Hüseyin Camii'ndeki Kuran kursuna da yaşı kurs için tutmayan çok sayıda çocuk gidiyor. Sultanbeyli'deki Akşemsettin Camii'nin yaz Kuran kursunda teneffüse çıkan çocuklar, ilköğretim 2 ve 3. sınıfta okuduklarını belirtiyor.


Yasaya göre yaz kurslarının kuralları

Yaz Kuran kursları 22.06.1965 tarihli 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yasa uyarınca açılıyor. Yasaya 22.07.1999 günlü, 4415 sayılı yasayla eklenen ek 3. maddede, Kuran ve anlamını öğrenmek ve dini bilgiler almak isteyenlerden ilköğretimi bitirenler için Diyanet İşleri Başkanlığı'nca Kuran kursları açılacağı, ayrıca, 5. sınıfı bitirenler için tatillerde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde yaz kursları açılacağı kuralı getirildi. Bu kursların denetiminin de Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanı sıra, müftülüklerdeki denetim elemanları ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez teşkilatındaki teftiş kurulu üyelerince 'genel' veya 'özel denetim' adı altında yapılması gerekiyor.

http://www.milliyet.com.tr/2007/07/17/guncel/agun.html


Manisa'da 25 Bin Çocuk Yaz Kur'an Kurslarına Katıldı
Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan, bu yıl düzenlenen Yaz Kur'an Kurslarına il genelinde 25 bin öğrencinin katıldığını bildirdi.

Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan, bu yıl düzenlenen Yaz Kur'an Kurslarına il genelinde 25 bin öğrencinin katıldığını bildirdi.

Cihan, yaptığı yazılı açıklamada, Yaz Kur'an Kurslarına ilginin her geçen gün arttığını belirtti.

Müftülüğe bağlı camilerde ve kurs merkezlerinde bu yıl da 27 Haziran-26 Ağustos tarihleri arasında 3 dönem halinde düzenlenen Yaz Kur'an Kurslarının büyük ilgi gördüğünü ifade eden Cihan, şunları kaydetti:

"Çocuklar bu kurslarda, hem tatil yaptı hem de Kur'an-ı Kerim ve diğer dini bilgileri öğrendi. Çocukların yaz aylarında camiye gidip Kur'an öğrenmesi eskiden beri var olan bir gelenek. Şimdilerdeyse mahalle arasındaki camiler ve Kur'an Kurslarındaki dersler, çok daha profesyonel yapılıyor. Manisa genelinde bu yıl 25 bine yakın öğrenci Kur'an-ı Kerim öğrenmek için kurslara katıldı.

Kurslar, dini bilgilerin yanında sosyal aktivitelerle de içerik oldukça zenginleştirildi. Kur'an öğretimi ve dini bilgilerden sonra çocuklar hocalarıyla birlikte yüzmeye, pikniğe giderek, sportif ve kültürel etkinliklerde bulundular. "

- MANİSA (Anadolu Ajansı) 03.09.2011
http://www.haberler.com/manisa-da-25-bin-cocuk-yaz-kur-an-kurslarina-2968736-haberi/



MODERN YÖNTEMLERLE KUR'AN ÖĞRENİYORLAR

Okulların tatil olmasıyla yurdun dört bir yanında açılan yaz Kur'an kurslarında çocuklara bilgisayar ve projeksiyon cihazlarının kullanıldığı modern ortamlarda eğitim veriliyor. Kur'an ve dini bilgilerin yanı sıra yabancı dil eğitimi de verilen kurslarda öğrencilere bilgisayar, bisiklet, oyun konsolu gibi çeşitli hediyeler verilirken, meşrubat, dondurma ve çikolata ikram ediliyor...

25 Temmuz 2011, 08:25


Okulların tatil olmasıyla birlikte Türkiye'nin dört bir yanında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın koordinesi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetiminde açılan yaz Kur'an kurslarında çocuklara bilgisayar ve projeksiyon cihazlarının kullanıldığı modern ortamlarda eğitim veriliyor.

''İnanç ibadet ve ahlak konularında toplumu aydınlatmak ödevimizdir'' sloganıyla hareket eden Diyanet İşleri Başkanlığı, son yıllarda büyük bir hamle yaparak, çocukların Kur'an öğrenmelerinin yanı sıra İslam dini hakkında bilgiler vererek, milli ve manevi değerlerin öğretilmesi için büyük bir mesai harcıyor. Bu kapsamda camilerde imamlar, kurslarda ise yetkin kişiler tarafından çocuklara dersler veriliyor.

Kurslarda hediye yağmuru

ELAZIĞ: 951 cami ve kursta Kur'an eğitimi verilen Elazığ'da kurslarda başarılı öğrencilere müftülük tarafından çeşitli hediyeler verilecek.

SİVAS: Yaklaşık 7 bin çocuğun katıldığı yaz Kur'an kursunda öğrencilere imamlar tarafından lokum, çikolata, meyve suyu, kek, poğaça gibi ikramlarda bulunulurken, kurs bitiminde çocuklara Kur'an-ı Kerim, kalem, defter, kravat, eşarp, saat gibi teşvik edici hediyeler verilecek.

TRABZON: Kentteki yaz Kur'an kurslarında öğrenciler televizyon ya da sinevizyon aracılığıyla bilgilendiriliyor.

GÜMÜŞHANE: İl merkezinin yanı sıra Kelkit, Torul, Şiran, Kürtün ve Köse ilçelerinde kurslar açılırken, 290 kursta 4 bin 800 öğrenci eğitim alıyor. Kursun sonunda ise öğrencilere kentin kültürel ve turistik mekanları gezdirilerek piknik yapılacak.

BAYBURT: Kentte haziran ayı sonunda açılan 220 yaz Kur'an kursunda 2 bin 500 çocuk eğitim görüyor. Burada dini eğitimin dışında sosyal ve sportif faaliyetler de düzenleniyor.

ZONGULDAK: Camilerde öğrencilerin teşvik edilmesi amacıyla meyve ve çikolata türü yiyecek ikramında bulunulurken, kursların tamamlanmasıyla bisiklet, tişört gibi hediyeler verilecek.

BARTIN: 26 Haziran'da başlayan ve 9 hafta sürecek Kur'an kurslarında 9 bin civarında öğrenci eğitim alıyor.

KARABÜK: İl genelinde 37 kuran kursu ve 176 camide bin 300 öğrencinin eğitim gördüğü kurslarda eğitim süresince öğrencileri teşvik etmek için gezi, ikram, spor ve çeşitli yarışmalar düzenleniyor.

GİRESUN: 14 bin 996 öğrencinin katıldığı kursun sonunda futbol turnuvası ve bilgi yarışması düzenlenecek ve ayrıca çocuklara Kur'an-ı Kerim ile bazı hediyeler verilecek.

AMASYA: 265 din görevlisinin 159 cami ve Kur'an kursunda verdiği eğitimlere 3 bin 600 öğrenci katılacak.

ORDU: Kur'an kurslarına katılan öğrenciler arasında çeşitli yarışmalar, gezi, piknik, sportif faaliyetler düzenlenecek.

GAZİANTEP

Gaziantep Müftüsü Ahmet Bulut, il genelinde bulunan 800 cami ve 146 Kur'an kursunda açılan yaz Kur'an kurslarına 80 bin öğrencinin katıldığını söyledi.

Kursa katılan öğrencilere 900 cami görevlisinin yanı sıra 183 de öğretici tarafından hem Kur'an-ı Kerim okuma hem de temel dini bilgiler eğitimi verildiğini ifade eden Bulut, şu bilgileri verdi:

''Kursa katılan öğrencilerimizi teşvik etmek amacıyla hayırseverlerimiz ve bazı kurumlarımız aracılığıyla bisiklet, bilgisayar, kırtasiye malzemeleri, altın, kitap gibi çeşitli hediyeler veriyoruz. Örneğin bir market sahibi tüm öğrencilere çikolata hediye ederek, onları eğitime teşvik ediyor. Kimi zaman da öğrencilerimiz için tarihi ve kültürel mekanlara geziler düzenleyerek, hem kurs eğitimini cazip hale getiriyor hem de sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmalarını sağlıyoruz.''

Diğer illerde ise yaz Kur'an kurslarında şu faaliyetler yer alıyor:
KAHRAMANMARAŞ: Yoğunluğa göre günlük çift eğitimin verildiğini Kahramanmaraş'ta bazı kurslarda internet ve projeksiyon cihazı kullanılıyor.

KİLİS: İl genelinde 164 camide açılan Kur'an kurslarına 2 bin 468 kursiyer devam ediyor.

ADIYAMAN: İl genelinde bulunan 195 camide açılan kurslara 3 bin 500 öğrencinin katılırken, öğrencilere çeşitli hediyeler veriliyor.

ERZURUM: Kentteki yaz Kur'an kurslarında çocuklara çikolata, şeker ve kitap gibi hediyeler veriliyor ve öğrenciler belirli günlerde piknik ve gezilere götürülerek, arkadaşlarıyla daha iyi iletişim kurmalarının sağlanması sağlanıyor.

MUŞ: Sadece il merkezinde açılan 21 kursta 38 görevli eğitim verirken, dönem sonunda kursu başarıyla bitiren çocuklara katılım belgesi ve çeşitli ödüller verileceği belirtildi.

ARDAHAN: İldeki 256 caminin tamamında yaz Kur'an kursları açıldı ve bu kurslara 2 bin öğrencinin katıldığı bildirildi.

ERZİNCAN: Kur'an kurslarına zenginlik katmak ve öğretirken sevdirmek amacıyla kurslarda zaman zaman bazı aktiviteler düzenlendiği bildirilirken, bazı kurslarda ise sportif etkinlikler yapıldığı öğrenildi.

BİNGÖL: Kentteki Kur'an kursu binası ve camilerde açılan 199 kursta yaklaşık 6 bin çocuk eğitim görüyor.

IĞDIR: Kentte kurslararası bilgi yarışması düzenlenecek ve dereceye giren öğrencilere ödül verilecek.

Hocaları da ödüllendiriliyor

ŞANLIURFA: Kent genelindeki 420 merkezde, 435 öğretici ile kurslar devam ederken, geçen yıl 17 bin çocuğun Kur'an-ı Kerim eğitimi aldığı, bu yıl ise sayının daha da arttığı bildirildi.

Şanlıurfa'da ayrıca Kur'an kurslarında başarı gösteren hocalara teşekkürname verileceği bildirilirken, Umre ile ödüllendirilecekleri öğrenildi.

DİYARBAKIR: Diyarbakır'da 2010 yılı yaz Kur'an kurslarında 936 kursta bin 41 öğretici ile 20 bin 875 öğrenciye Kur'an-ı Kerim ile dini bilgiler dersi verilirken, 2011 yılı kurslarında ise toplam 971 kursta bin 150 öğretici ile yaklaşık 20 bin öğrenciye kurs verilmesi hedefleniyor.

Diyarbakır'da her ilçe müftülüğünün imkanı ölçüsünde çocukları motive etmek için çeşitli hediyeler hazırladığı, çocukların bisiklet, dizüstü bilgisayar veya çeyrek altınla ödüllendirildiği öğrenildi.

MARDİN: İl genelinde 11 bin 29 kişinin Kur'an kurslarına katıldığı, bu yıl da bu sayının artacağı ifade edildi.

BATMAN: Batman genelinde 154 cami ve 40 Kur'an kursunda öğrencilere dini eğitim verilirken, öğrencilere zaman zaman dondurma ikramı yapıldığı ve başarılı olan öğrencilere kitap hediye edildiği belirtildi.

SİİRT: 5 bin 675 öğrencinin katıldığı ilk dönem kurslarında bilgi yarışmaları düzenleniyor. Bu yarışmalarda teşvik için altın, para, kitap, dergi gibi ödüller verilirken, zaman zaman da kek, meşrubat gibi çeşitli ikramlarda bulunularak, öğrencilerin kursa devam etmeleri sağlanıyor. 

http://www.guneydoguekspres.com/haber/6504-haberler-modern-yontemlerle-kur39an-ogreniyorlar.

---------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder