8 Ağustos 2013 Perşembe

'Çarşaf'a Girmek': Demokratik Bir Talep mi?

 

















 
 
                                                                    ***
 

Irak-Necef'te kadınlar gösteri yaparken...2006 yılı...

                                                                 **


Fransa'da Burka...."Demokratik Talep" mi?

 Polis kontrolüne takılınca...

DHA

Cuma günü rutin kontrolünü yapmakta olan bir polis ekibinin, baştan ayağa kadar örtülü olan bir kadını eşinin yanında kontrol etmek istemesi Trappes şehrinde şiddet olaylarının çıkmasına sebep oldu.


Burkalı eşinin kontrol edilmesine karşı çıkan kocanın polisler ile kavga çıkarması üzerine tutuklanan karı kocanın karakola götürülmelerinden sonra Trappes şehir merkezinde bulunan karakol binasının önünde toplanan ve sayıları 250 ila 400 arasında oldukları belirtilen kişiler çöp konteynırlarını ateşe verdi ve karakola molotof kokteyli attılar.

Hemen olay mahalline sevk edilen çevik kuvvetlerinin karakolu koruma altına aldıkları ve bazı emniyet gücü mensuplarının atılan yabancı maddeler yüzünden yaralandıkları bildirildi.

Gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren olayların polis tarafından kontrol altına alındığı, olası olaylara müdahale edebilmek için çevik kuvvetlerin tüm gece olay yerinde geçirecekleri belirtildi.

Fransa'da, topluma açık yerlerde, yüz dahil olmak üzere tüm vücudu kapatacak şekilde giyinmek yasak.
 
                                                             
 

"Başı örtülü kadınlar"dan Türban-Burka Hakkına Uzanan Çizgi...

Türkiye'de "başörtüme dokunma" noktasında sürdürülen kampanyalar var.

Bu temeldeki kampanyaların, giderek, "hicabıma dokunma, çarşafıma dokunma, burkama dokunma" halini alması da kaçın
ılmaz görünüyor. Çünkü, baş örtü "inanç" konusu ise, İslami inanç, giderek diğerlerini de gündeme getirir zaten.

Bu nokta çok sorunlu bir konu...

Aslında konu "türban" ama, onu "başörtüsü" formatı altında topluyorlar.

İçinde Türban olan "Başörtüme dokunma" talebine "demokratik" bir talep olarak yaklaşıldığı zaman, bunun giyim konusunda burkaya kadar gideceği açıktır.

Burka ,hicap vb. de "inanç" ürünü oldukları için, bu konu "inancımı yaşamama dokunma" üzerinden "şeriat"a kadar ulaşıyor.

O zaman, "9-13 yaşında kızımı evlendirebilirim, kararıma dokunma!"; "kocamın 4. karısı olabilirim, tercihime dokunma!" gibi tüm taleplerin "demokratik talep" olarak ele alınması sonucuna ulaşılacaktır.

Özü itibariyle demokratik olmayan dinlerin, "şeriat" temelinde uygulanmaya başlandığı ilk anlardan itibaren "demokrasiye elveda" denildiğini bilerek, bu taleplere onay verilebilir mi?

İktidara geldikleri her yerde, demokrasiyi değil, İslami şeriatı uygulayan; "demokrasiyi değil, şeriatı istiyoruz" diyen İslamist akımlara karşı yasaklamanın dışında neler yapılabileceği üzerinde düşünmek gerekiyor.

                                   

 
 


 
















































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder